Politické změny v Maďarsku. Stav zemí Visegradské čtyřky a Evropská unie po pandemii.

Úvod / Politické změny v Maďarsku. Stav zemí Visegradské čtyřky a Evropská unie po...

Luboš Palata, novinář, politolog a expert na střední Evropu a Evropskou unii v tomto dílu podcastu TOPAZ mluvil o tom, zda Visegrádská čtyřka (dále jen V4) má nějaké společné cíle. Detailně popsal situaci v Maďarsku a Polsku. Debatovali jsme o tom, jaká bude Evropská unie po pandemii, ale i o tom, co EU chystá pro nastartování ekonomiky i v naší zemi.

Stranou nezůstal ani plán Evropské unie tzv. Zelená dohoda. Podcast vyšel s podporou Nadace Konráda Adenauera.

Luboš Palata, Vystudoval politologii na Univerzitě Karlově v Praze. Jako novinář pracuje od roku 1990. Specializuje se na střední Evropu. Od listopadu 2018 spolupráci s redakcí MF DNES ukončil a přešel k Deníku, pro nějž začal připravovat seriál o Evropské unii. Od roku 2002 pravidelně píše pro polský deník Gazeta Wyborcza, pravidelně píše i pro slovenský týdeník Týždeň, do německých měsíčníků German Times a LandesZeitung, ukrajinského měsíčníku Ukrajinský žurnál a amerického analytického serveru TOL. Od roku 2006 autor pravidelných středoevropských fejetonů na Českém rozhlase. V České televizi se dlouhodobě podílel na pořadu Adresa: střední Evropa, který v roce 2008 získal ocenění Prix Circom Regional 2008. Je autorem rozsáhlých novinových seriálů o rozpadu Československa a nejnovějších dějinách středovýchodní Evropy, které vycházely v Lidových novinách.“ (Kráceno, zdroj Wikipedie – Luboš Palata – Wikipedie (wikipedia.org))

„Aliance států V4 je inspirována setkáním tří králů v maďarském městě Visegrád v roce 1335. Uherský král Karel I. Robert, český král Jan Lucemburský a polský král Kazimír III. Veliký se zde dohodli na těsné spolupráci v politických či obchodních otázkách a na věčném přátelství. Tímto krokem inspirovali o 656 let později k založení další úspěšné středoevropské iniciativy. Novodobá Visegrádská trojka vznikla 15. února 1991.“ Více na Visegrádská skupina – Wikipedie (wikipedia.org)

Podcast byl natočen za podpory Nadace Konráda Adenauera.

TOPAZ
TOPAZ
Politické změny v Maďarsku. Stav zemí Visegradské čtyřky a Evropská unie po pandemii.
/